‘Ouwe Oma’

Ouwe Oma is vandaag jarig. Ook al is ze er al heel lang niet meer, ze staat nog steeds op mijn verjaardagskalender. En elk jaar denk ik dan toch nog even speciaal aan haar. Ouwe Oma was niet zomaar een oma. Ze was de moeder van mijn opa, en dus heel oud. In mijn herinnering was ze altijd 100. Hoe oud ze precies was toen ze stierf, weet ik niet. Wanneer ze geboren werd ook niet, maar wel dat ze rare tijden meemaakte. En een leuk mens was vol verhalen. 
 
Twee wereldoorlogen, Jappenkampen, de komst van de televisie, de revolutie in radio, de ontwikkeling van communicatiemiddelen en ik denk zelfs dat ze internet nog wel heeft meegekregen. De versnelling van leven en de toenemende complexiteit van de wereld om haar heen. Ouwe oma vertelde altijd verhalen. Vaak over Nederlands-Indie. Over de boot en het huis. Over de oorlogen en de honger, over de kampen en de smokkelwaar die ze dan meenam. Een paar jaar geleden kregen al deze verhalen door foto’s van de broer van mijn opa een visueel karakter. En maakten de herinneringen van mijn oma nog meer indruk. Zij was daar allang niet meer bij, maar toch een beetje wel.
 
Vandaag zou ze weer hebben genoten van de visite die ze altijd kreeg. Haar leven was gelukzalig. Altijd simpel ook. De M&M’s lagen in het rechterkastje en jij ging zitten en zij vertelde. De lepeltjes waren van zilver en de kopjes van porselein. Ik durfde er amper uit te drinken. In mijn herinnering dan. Want op de gang was het feest, dan mochten we ‘rennen’, maar ‘wel op de buren letten!’.  
 
Ouwe Oma kijkt nu vanaf de vensterbank monter de kamer in. Mooi en met een pientere blik, zoals ze was.Ooit zoek ik haar verhalen op en ga ik kijken wat er nog is van de fabriek, de HTS. Ik hoop dat de hekken van de kampen weg zijn…
Advertentie

Over thisisdominique

Happy freestyler in a conceptual world.
Dit bericht werd geplaatst in Friends and Family. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s