Gedachte-experiment

Ik heb nu al medelijden met de studenten over twintig jaar. Vooral de studenten met sociale studies gaan hele zware tentamens tegemoet. Stel je voor, je krijgt de vraag: Welke vier frames beschrijft Kuitenbrouwer in zijn boek De Woorden van Wilders. En dan natuurlijk de b-vraag: beschrijf ze. En de c-vraag: welke frames zien we in de huidige politiek. Beschrijf er drie. En daar hangt dan 30% van de punten aan. Altijd. Je weet meteen: ik had dat hele leuke boekje, dat zo makkelijk weglas beter moeten lezen. En die dikke pillen moeten laten liggen.

Nadenken over wat over twintig jaar in de geschiedenisboeken staat vind ik altijd wel leuk. Hoe denken mensen over Nederland, politiek, de wereld, België, de gulden en de Republikeinen? Beschrijven we de wereld nog in termen als Oost-West en Noord-Zuid? Je kunt er uren over mijmeren. Een gedachte-experiment is altijd wel leuk.

De parapluvisie die ik kreeg van het klein rode boekje De Woorden van Wilders – En hoe ze werken van Kuitenbrouwer was onverwacht. Het is een mooi, klein, compact tijdsbeeld aan de hand van woorden van een man aan wie ik me tot nu toe alleen maar ergerde. Maar nu luister ik graag naar hem. Alle stijlen en retorische kunstjes zijn haarfijn uiteengezet door Kuitenbrouwer en dat maakt het hele optreden ineens lachwekkend.

Ik zie ineens wat hij doet, ik zie ook wat hij niet doet en ha!, ik zit lachend voor de tv. Voor iedereen die ook zonder plaatsvervangend schaamtegevoel naar deze man wil kijken: lees het boekje en lach. Het komt allemaal ook wel weer goed in Nederland.

Advertentie

Over thisisdominique

Happy freestyler in a conceptual world.
Dit bericht werd geplaatst in Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s