Stille slachtoffers (IV): het goede voorbeeld?

logo 3FM serious request 2010Deze week hebben drie dj’s van 3FM zich op laten sluiten in het Glazen Huis in Eindhoven. De zevende editie van de actie alweer en ditmaal gaat de opbrengst naar het Rode Kruis die het zal gebruiken voor de toekomst van aidswezen, een vaak vergeten maar groot probleem dat de ziekte met zich meebrengt. Deze week op hetkanWel een vierluik over fabels, toekomst en misverstanden. In het vierde en laatste deel: wie bouwt de brug tussen politiek en wetenschap?

Hoe beter de politieke situatie is in een land, hoe meer kans er is op een verbetering van de bestrijding en het voorkomen van HIV en aids in een land. Zo is er een heel duidelijk verband tussen de aids- en geweldsepidemie. Oorlogen en conflicten zorgen voor slechte onderwijssystemen en gezondheidszorg. Landen zijn economisch onderontwikkeld en instabiel.

De wetenschap heeft er inmiddels voor kunnen zorgen dat aids een chronische ziekte kan zijn, iets waar goed mee te leven is. Weliswaar zal een persoon besmet met HIV altijd medicijnen moeten slikken en is een echte genezing nog niet gevonden (hoewel wetenschappers in Berlijn deze maand melden dat iemand volledig genezen is), maar wetenschappers boeken succes na succes in de strijd tegen deze ziekte. Falende overheden zijn het probleem op dit moment, volgens de voorzitter Montaner van het IAS (International Aids Society). Hij zei dit tijdens de Aidsconferentie in juli in Wenen.

Overheid
Overheden spraken in 2005 nog af dat zij zich in de bestrijding van aids zouden laten leiden door wetenschappelijke vooruitgang. Maar de werkelijkheid laat zien dat steeds minder geld beschikbaar is, dat de politieke wil om onderzoek te steunen weg is. Vooral sinds de economische crisis op gang kwam, komt steeds minder geld binnen. Zoals Montaner zei: “Ik help u eraan te herinneren dat in het afgelopen jaar leiders absoluut geen probleem hadden bij het financieren van hun banquaire vrienden en de bankiers op Wall Street, maar dat wanneer de wereldwijde gezondheidszorg aanklopt de portemonnee altijd leeg is.”

Een ander groot probleem zijn misschien wel de politieke leiders in de landen die het meest getroffen worden door HIV/aids. Sommigen interesseert het misschien wel te weinig, anderen verspreiden fabels of ontkennen zelfs het bestaan van de correlatie tussen het virus en de ziekte. Zo is Thabo Mbeki lange tijd aanhanger geweest van het ‘denialism’ en zijn volledig ineffectieve politiek-gourvermentele antwoord op de aidsepidimie zou wel eens verantwoordelijk kunnen zijn voor honderdduizenden extra aidsdoden in de regio. Zijn minister van gezondheid raadde mensen aan om vooral bieten en olijfolie te eten om te genezen. Een even verbijsterend als zinloos advies.

Toekomst
Veel landen in Afrika zijn op de goede weg als het gaat om de bestrijding van aids en de (voorlichtings)campagnes die dit doel ondersteunen. In zuidelijk Afrika heeft Zuma, ondanks zijn eigen discutabele status in het aidsverhaal – hij meldde ooit dat hij aids had weggespoeld onder douche na onveilige sex – een stap in de goede richting gedaan. In andere landen in Afrika en Oost-Europa ontwikkelen zich ook veel intitiatieven en zijn de toekomstverwachtingen voor de meeste mensen positiever dan ze tien jaar geleden waren. De aandacht die nu in Kenia, Zwiterland, Zweden België en Nederland is gegeven aan het probleem zal toch ook zorgen voor wat extra politieke aandacht voor het probleem en ieder geval heel wat opleveren voor een hulporganisatie die de stille slachtoffers van deze ziekte helpt. Laten we hopen dat de aandacht terugkomt, zoals ook Montaner dat vraagt namens de IAS.

Andere afleveringen in de vierluik:

Inleiding

Fabels: de virgin cure

Voorlichting: de magische krachten van de bezemsteel

Lees ook:

Malaria, een stekende ziekte

Malaria, de bestrijders

De toekomst van malaria

Over thisisdominique

Happy freestyler in a conceptual world.
Dit bericht werd geplaatst in Blog en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s