Stille slachtoffers (I) – Aidswezen

logo 3FM serious request 2010Deze week hebben drie dj’s van 3FM zich op laten sluiten in het Glazen Huis in Eindhoven. De zevende editie van de actie alweer en ditmaal gaat de opbrengst naar het Rode Kruis die het zal gebruiken voor de toekomst van aidswezen, een vaak vergeten maar groot probleem dat de ziekte met zich meebrengt. Deze week op hetkanWel een vierluik over fabels, toekomst en misverstanden.

Aids is een verschrikkelijke ziekte. In Nederland gaat eigenlijk niemand er meer dood aan, het is verworden tot een chronische ziekte waar met de goede behandelingen en medicijnen goed mee te leven is. In veel andere landen is aids echter gewoon nog dodelijk en veel van de mensen die overlijden laten gezinnen achter, vaak nog kleine kinderen die zelf misschien ook wel ziek zijn.

Aidswezen

Wereldwijd leven 15 miljoen kinderen die slachtoffer zijn van de ziekte. Ze zijn zelf ziek of hun ouders zijn overleden. Ze staan er dus alleen voor. Deze kinderen hebben weinig zicht op een goede toekomst, vaak geen opleiding en ook voedsel, zorg of andere eerste levensbehoeften ontbreken. De meesten zijn zelf ook ziek, doordat ze van hun ouders het HIV-virus hebben gekregen bij de geboorte of omdat ze makkelijk slachtoffer zijn van misbruik of besmetting via naalden.

Niemand hoeft dood te gaan aan aids. Het medicijn is er en inmiddels werd van de week bekendgemaakt dat zelfs iemand is genezen door artsen in Duitsland. Niemand gaat ook dood aan aids, het zijn altijd de bijwerkingen van de auto-immuunziekte die de patiënt uiteindelijk de das omdoen. Ik heb zelf in een Afrikaanse krant nog nooit zien staan dat de persoon aan aids overleden was. Tbc, griep of een andere goed te genezen ziekte zijn altijd de uiteindelijke aanleiding, maar niet de oorzaak. Achterblijvende kinderen worden altijd het hardst getroffen.

Praten over hun verlies is bijna onmogelijk: aids is een taboe, een heleboel kinderen krijgen nooit hulp omdat niemand het over aids wil hebben.Alle keren dat ik hielp in een aidskliniek net buiten Kaapstad was een luisterend oor  misschien het meest waardevolle wat ik kon bieden. Kinderen en tieners vertelden over hoe ze hun ouders verloren en hoe ze tijden hadden gezorgd voor broertjes en zusjes. Nu waren ze zelf doodziek en wisten ze ook dat ze hun broertjes en zusjes achter zouden laten, in een nog uitzichtlozere situatie. Toen ik meeging naar een tehuis voor wezen zag ik ook hoe het anders kon: vrolijke kinderen met de goede medicijnen, je zou bijna zeggen dat ze mazzel hadden gehad, opgevangen door diegenen die iets, maar niet alles konden doen voor deze grote groep.

Toekomst

Het zou mooi zijn als in de toekomst al deze kinderen leren omgaan met hun verlies, uitzicht hebben op een betere toekomst en ook nog eens aan een nieuwe generatie kunnen doorgeven op welke manier zij en hun kinderen gezond en lang kunnen leven. Dat aids geen taboe meer is en misschien ook niet meer per sé dodelijk. Een toekomst zonder fabels rondom genezing door verkrachting of misbruik, met goede voorlichting die werkt en een politiek die de ernst van de zaak overal ter wereld erkent.

Volgende afleveringen in de vierluik:

Fabels: de virgin cure

Voorlichting: de magische krachten van de bezemsteel

Politiek:  het goede voorbeeld?

Lees ook:

Malaria, een stekende ziekte

Malaria, de bestrijders

De toekomst van malaria

Advertentie

Over thisisdominique

Happy freestyler in a conceptual world.
Dit bericht werd geplaatst in Blog en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s