Stille slachtoffers (II): the Virgin Cure

logo 3FM serious request 2010Deze week hebben drie dj’s van 3FM zich op laten sluiten in het Glazen Huis in Eindhoven. De zevende editie van de actie alweer en ditmaal gaat de opbrengst naar het Rode Kruis die het zal gebruiken voor de toekomst van aidswezen, een vaak vergeten maar groot probleem dat de ziekte met zich meebrengt. Deze week op hetkanWel een drieluik over fabels, toekomst en misverstanden. Vandaag: The Virgin Cure.


Hoe kom je van een ziekte als aids, syfilis of gonorroe af? Hoe laat je een soa achter je? Seksueel contact met een maagd is genoeg, zo gaat de fabel. Jij bent er vanaf: ‘The Virgin Cure’.

Mythe
Volgens Hanne Blank, schrijfster en historicus dit idee niet geheel nieuw. Het zou kunnen dat christelijke legendes er aanleiding voor hebben gegeven. Deze verhalen vertellen al eeuwen over maagdelijke martelaren die hun puurheid gaven als wapen tegen demonen. Volgens onderzoeker Earl-Taylor ontwikkelde deze mythe zich in de 19e eeuw in Victoriaans Engeland. Troepen die gevochten hadden tijdens WOII in Europa namen de overtuiging mee naar huis. Nu is het de oorzaak voor het groeiend aantal kinderverkrachtingen in Afrika en speciaal Zuid-Afrika, waar we gerust van een aidsepidemie kunnen spreken.

Taboe
Tijdens antropologisch onderzoek in Kaapstad naar mythes en legendes die de nationale identiteit van Zuid-Afrikanen dragen, sprak ik met verschillende mensen over The Virgin Cure. Geen van allen durfde het bij naam te noemen, geen van allen kon uitleggen hoe het zou moeten werken, maar allen waren ervan overtuigd één of meerdere mensen in de familie te hebben die dader of slachtoffer waren. Geen van allen kon ook echt met het onderwerp omgaan, een taboe, wederom, zoals aids sowieso al is.

Een enkeling geloofde zelf ook wel in het middel, als antropoloog kon ik op dat moment niet meer dan aanhoren, beïnvloeden is dan simpelweg je taak niet. In latere gesprekken werd het onderwerp angstvallig gemeden. Mijn gevoel zei dat ik beter niet kon oordelen op dit punt, hoewel ik graag had gewild. Ik kon de moed niet opbrengen op het onderwerp af en toe nog op tafel te leggen, maar ik dacht nog vaak na over de toekomst van deze mensen en ik had goede hoop dat mijn vrienden nooit aids zouden krijgen en dús ook The Cure niet zouden gebruiken.

Toekomst
Weer, zoals vaak bij aids, zijn kinderen slachtoffer, ditmaal van een mythe. Zolang de mythe niet uit de wereld wordt geholpen door voorlichting, politieke inspanningen en interventies door hulporganisaties, buitenlandse en binnenlandse informatievoorziening en een goed inzicht in waarom deze mythes zo sterk blijven rondwaren, zullen kinderen besmet worden met virussen die ze anders niet zouden hoeven hebben. Wat mij betreft een taak voor ons en de nationale politieke onderhandelaars, die kinderen kunnen niet voor zichzelf opkomen.

Bronnen: Women Issues Org, Science in Africa

Andere afleveringen in de vierluik:

Inleiding

Voorlichting: de magische krachten van de bezemsteel

Politiek:  het goede voorbeeld?

Lees ook:

Malaria, een stekende ziekte

Malaria, de bestrijders

De toekomst van malaria

Advertentie

Over thisisdominique

Happy freestyler in a conceptual world.
Dit bericht werd geplaatst in Blog en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s