Een nieuwe kijk op de geschiedenis

Hij begon er zelf over, het kolonialisme in zijn land. De gids die ik vandaag bij me had was spraakzaam, gezellig en kon verschrikkelijk goed Engels. Hij is pas 27 jaar, maar hij wist veel, had veel vragen aan mij over Europa en had ook wel een goede opleiding denk ik.

Kolonialisme, volgens hem de redder van zijn land. Ik wist even niet wat ik moest zeggen. De mensen van Bali staan bekend om hun zachtaardigheid en hun goedheid, maar ik wist niet of hij dit nu echt meende. De meeste mensen die in een land wonen dat ooit onderdeel is geweest van een kolonie zijn daar niet echt positief over.

Maar deze man bekijkt het zo: “Zonder kolonialisme hadden we hier geen, thee, geen koffie, geen kruiden, we hadden geen scholen en geen ziekenhuizen. Mijn regering kan niets. Wij hadden niets gekund als de Nederlanders en anderen het ons niet hadden geleerd. Daarom ben ik blij dat we een kolonie waren, van Nederland, maar ook van Japan. We moeten onze kennis in ons eilandenland van ver halen en iedereen die het komt brengen, ook nu nog, moeten we koesteren.”

Langzaam begreep ik dat hij het wel meende. Dit was voor mij een nieuwe kijk op de geschiedenis. De man vergeleek zijn land met Vietnam, wat volgens hem een ongeordend, lelijk, afthans en arme bende is. Ik heb hem maar niet gevraagd hoe hij daarbij komt, het is er inderdaad arm en ongeordend, maar lelijk en een chaos… hoogstens op straat in de grote stad. Het verschil weet hij aan de Hollanders, de monoloog bleef maar doorgaan: ‘Ik ben blij dat ze ons hebben gekozen, ze hadden ook Vietnam kunnen kiezen, dan waren we nu slechter af geweest. Nu hebben we iets wat we kunnen doorgeven aan de volgende generatie. Ik leer mijn zoon dat hij zuinig moet zijn op de natuur, omdat dat is waar de toeristen voor komen, zijn inkomsten voor later. Ik leer hem ook dat hij echt heel voorzichtig moet zijn met en aardig voor iedereen die uit het buitenland komt. Zijn werk zal in het toerisme liggen, want ik wil niet dat hij vuilnisman wordt. Hij moet naar school, talen leren, zorgen dat hij aardig is en toeristen het naar hun zin maakt. Als we veel toeristen hebben, krijgen we geld van de regering voor goede wegen, goed transport, goede veerboten, goede scholing, vanaf 2015 gratis voor de Balinezen, en goede faciliteiten. Toeristen moeten blijven komen, dan zal het ook de volgende generatie heel goed vergaan.’

Aha, ok… ik zit nog steeds sprakeloos naast hem. Wat een positieve kijk op het leven.

Advertenties

Over thisisdominique

Happy freestyler in a conceptual world.
Dit bericht werd geplaatst in Travel en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s