Goden en demonen

Ik ken geen eiland waar de mensen zo op het binnenland gericht zijn. Vaak leven eilanders met de zee, niet met de bergen. Op Bali wel. In de bergen wonen de goden, in de zee de demonen en de doden.

Alle duizenden tempeltjes staan richting de bergen. Met allerlei rituelen eren de bewoners van Bali, veelal Hindoe, goden, voorouders en natuur. En ze houden hun demonen tevreden. Alles gaat door elkaar heen. Ik was van de week in een Boeddhistisch klooster, maar ik heb meer beelden en afbeeldingen gezien van de Hindoegod en alle afgeleiden die ze daarvan kennen dan van Boeddha. De gids die ik bij me had, verklaarde dat het niet zoveel uitmaakt: alle geloven zijn immers min of meer hetzelfde?

Duiken tussen demonen
De afgelopen weken vroeg ik me regelmatig af hoe er dan tegen duiken aangekeken wordt. Nu ik ook vandaag weer een goede twee uur onder water vertoefd heb, heb ik het toch maar eens gevraagd: ‘Als de demonen in de zee leven, ben ik dan onrein als ik boven kom?’

Mijn duikgids moest wel een beetje lachen. Nee, natuurlijk niet. Hij snapte de vraag wel meteen. Dat we zwemmen tussen de doden en demonen is misschien een raar idee, maar dat is geen probleem. Een bezoekje aan de doden, dat is juist goed voor de verstandhouden tussen nu en daar, zo probeerde hij uit te leggen. Hij gelooft in ieder geval dat zijn voorouders het wel gezellig vinden dat hij af en toe langskomt.

Advertentie

Over thisisdominique

Happy freestyler in a conceptual world.
Dit bericht werd geplaatst in Travel en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s