Duik in (je) balans

duiken nederhorstDuiken is één van mijn hobby’s. Ook in Nederland. Heel vaak vragen mensen met een gefronsd voorhoofd wat er toch zo leuk is aan duiken in Nederland. Koud, donker en niets te zien, dat zijn de vooroordelen.

Natuurlijk, tropische temperaturen zijn er niet. Maar afgelopen week was het water toch al zo’n fijne 19 graden en met een goed pak is dat makkelijk anderhalf uur uit te houden, zo bleek tijdens de nachtduik. Donker is het alleen ’s nachts en weinig te zien? Nee, heel veel juist. Kreeften, krabben, snoeken, garnalen, paling. Mossels niet te vergeten. En allerlei (af)gezonken voertuigen en voorwerpen. Duiken in Nederland is niet saai.

Maar ik duik zeker niet alleen omdat het leuk is onder water. Het is er vooral ook rustig. Onder de waterspiegel is de enige plek waar ik even echt alleen ben, mijn ademhaling hoor, daar is niets anders dan ‘leven’. Ademen, zwemmen en heel rustig om je heen kijken. Buddy en ik communiceren minimaal en natuurlijk alleen met handgebaren, ook rustig. Duiken geeft rust, het is mijn balansmoment.

Duiken is ook nog de ultieme spiegel. Niet lekker in mijn vel, druk gehad of nog iets op te lossen? Ik bounce op en neer onder water. Vanalles aan mijn hoofd dat ik niet los kan laten? Ik kom nauwelijks onder, het maakt niet uit hoeveel lood ik mee neem. Heel blij en gelukkig? Dan gaat alles tot het enge af smooth. En soms is het gewoon goed om een angst te overwinnen.

Mijn luchtmeter geeft prima aan hoe ik me voel. En het is aan mij om mijn ademhaling op een yoga-achtige manier te reguleren en volledig tot rust gekomen weer boven water te komen. Duiken is zoveel meer dan een rondje zwemmen.

Bij mij gaan duiken en gevoel samen, en soms kom ik dus ook keihard mezelf tegen. Gelukkig zijn mijn buddies er goed in om me mee naar beneden te trekken en even af te wachten tot ik in recordtempo – zo snel gaat het boven water nooit – mij mezelf weer te laten worden. En bewust van alle rust en ruimte, vrij om te doen wat ik wil, kom ik dan weer boven.

Advertentie

Over thisisdominique

Happy freestyler in a conceptual world.
Dit bericht werd geplaatst in Me. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s