Ruimte

Ruimte – of juist het gebrek eraan. Het grootste verschil dat ik ‘voel’ sinds ik terug ben in Nederland is een totaal gebrek aan personal space. Aan de overkant staat een huis, je gaat de stad uit en je rijdt bijna meteen een stad weer in. De mensen lopen dicht op elkaar, in de rij in de supermarkt staat iemand altijd met een winkelwagentje of -mandje tegen je aan, in plaats van je een klein beetje personal space te gunnen. Als je vraagt aan iemand of je er even langs mag, krijg je meestal een boze blik voordat die persoon dan even een stapje opzij doet. Nederland.

Ik moet altijd even wennen als ik terug kom in Nederland als ik langer dan twee of drie weken met vakantie ben geweest. Niet alleen zijn Nederlanders vaak net een tikkeltje onbeschofter en directer dan de gemiddelde buitenlander (en zeker Anglosaksische medemens), ze zijn opgefokter, minder netjes, viezer en opgepropter. Reverse culture shock.

Dat ‘opgepropte’ is volgens mij niet alleen een kwestie van teveel mensen op een te klein stukje land. Het werkt direct door in gedrag, in denken en doen. In Australië hebben mensen zoveel ruimte om zich heen, ze hebben ook automatisch veel meer ‘ruimte’ in hun hoofd. Ze zijn daardoor relaxter, beleefder, kunnen meer afstand nemen van problemen en daarbij – ze leven natuurlijk ook een gigantisch eind van het dichtstbijzijnde volgende grote continent, dus tja, de wereld en haar problemen buiten Australië  zijn gewoon wat verder weg. Ze staan vroeger op, dringen niet bij de bus, ze hebben zelden haast en een echt probleem? Dat is als je huis weer eens onder water staat als er weer een paar maanden regen is gevallen. En niet alleen de vloer, nee, tot de nok.

Maar ruimte kan je creëren. Door heel kleine dingetjes te doen. Net iets minder dicht op elkaar staan bij de supermarkt geeft ruimte. Een stapje opzij doen uit jezelf als je in de weg staat geeft ruimte. De dag net wat eerder beginnen, zorgt dat je niet door iemand heeft hoeft te rennen naar de bus, het geeft ruimte. Er zijn vast veel meer dingen te bedenken die net een klein beetje ruimte geven, letterlijk en figuurlijk. Ik ga ze toepassen, zodat in ieder geval mijn hoofd minder ‘opgepropt’ is.

Advertentie

Over thisisdominique

Happy freestyler in a conceptual world.
Dit bericht werd geplaatst in Australië, Me en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s