Ik geniet elke dag

Ik geniet elke dag. Ik mag zeggen wat ik wil, ik mag doen wat ik leuk vind. Elke dag weer. En ik heb de vrijheid om te denken, me te ontwikkelen, de wereld te ontdekken.

Ik geniet. Ik ben in de afgelopen tien jaar de wereld over gereisd. Ik heb gezien hoe mensen overal ter wereld een andere invulling geven aan hun leven en toch zo hetzelfde zijn. Ik heb in Zuid-Afrika meegemaakt dat gelijkheid een groot goed is. Ik heb geweerschoten naast me gehoord in Zimbabwe, mensen die dood neervielen. Ik ben op plekken geweest waarvan een gemiddeld kind, opgegroeid in de suburbs van Amsterdam het bestaan niet weet. Ik ging naar Mozambique en ontdekte dat socialisme niet alleen maar slecht is. Ik bestelde drank bij de bar in Kaapstad en werd niet geholpen: te wit.

Niet mooi, maar wel goed om mee te maken. Want ik mag zien hoe in de wereld iedereen anders is en toch ook hetzelfde. Mensen die vechten om zichzelf te mogen zijn. Mensen die opstaan voor hun rechten. Mensen die allemaal met bepaalde ideeën zijn opgegroeid en die doorgeven, veranderen en er ook tegenin gaan. Maar allemaal mensen die uiteindelijk op zondagmiddag gewoon willen picknicken met hun familie en vrienden in het park.

Alle continenten heb ik bereisd, behalve het koudste. Overal wonen mensen die op elkaar lijken, die gelukkig willen zijn, die gewoon hun eigen kleine ding doen. Ik heb in al die landen nog nooit een familievader gezien die meer wilde dan gelukkige kinderen en geld om zijn gezin te onderhouden. Alleen mensen met grootheidswaanzin maken van de wereld een ramp.

Ik heb geluk. Ik mag elke dag doen waar ik goed in ben, betaal belasting, woon in een fijn huis met een leuke hond. Als ik ziek ben ga ik naar de dokter, als ik zin heb in een lekker kopje thee met een vriendin ga ik naar de stad en drink met haar thee. Onder werktijd.

Ik fiets ’s nachts door de stad naar huis, zonder dat ik bang hoef te zijn dat ik van mijn fiets wordt getrokken. Als ik de politie bel omdat er hangjongeren zijn, komen ze kijken. Kennelijk zijn er op dat moment geen betere dingen te doen dan dat. Mij beschermen.

Ik ben blij en dankbaar dat ik opgroeide en mij nog steeds ontwikkel in Nederland. Ouder wordt en wijzer. Dat ik van mijn ouders de kans heb gekregen te worden wie ik ben en dat de mensen om mij heen allemaal vrij mogen en kunnen denken. Dat ik mag zeuren over een rij bij de supermarkt, de wachttijd voor een paspoort, de vuilnis die een dag te laat wordt opgehaald. Over 100 op de A2 en scheefliggende stoeptegels.

Ik geniet elke dag. In vrijheid.

Advertentie

Over thisisdominique

Happy freestyler in a conceptual world.
Dit bericht werd geplaatst in Me. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s