Voedseloverschot in je koelkast? In de toekomst niet meer!

NU OOK OP hetkanWel.net

Intermediair, mijn wekelijkse portie yuppen-nieuws, kwam deze week met een artikel dat – meer dan anders – mijn aandacht trok. Het gaat over het weggooien van voedsel en vooral hoe het komt. En wat de oplossing is. Ik ben mij, denk ik, zeer bewust van wat ik koop, wat ik weggooi en waarom. Ik probeer te eten wat ik heb, ook al heb ik daar wel eens geen zin in, maar zelfs dan is het soms nog wel onmogelijk om de koelkast ‘over-datum’ vrij te houden. Dat probleem blijken meer Nederlanders te hebben. En Intermediair zou zichzelf niet zijn als zij niet alleen het probleem bekijken maar ook vooral de oplossing. Zo ook nu weer.

Al jaren verbaas ik mij over de hoeveelheid voedsel die er de prullenbak in gaat. Bij mijn werk, maar ook bij mensen thuis zie ik soms nog onaangebroken producten de zak in gaan. Zonde van je geld en misschien nog wel belangrijker: zonde van al dat eten. Schuldgevoel ten opzichte van de ‘kindjes in Afrika’ komt toch altijd even om het hoekje kijken. Maar hoe te voorkomen dat we, volgens Intermediair, jaarlijks voor 4 miljard aan voedsel afdanken?

Het meeste voedsel wordt weggegooid, door ons of door de supermarkt omdat het, volgens een zeer onnauwkeurig systeem, over datum is. Hoe dat op te lossen: Wal-Mart, een Amerikaans concern loopt voorop met de rfid-chip, een mooie hetkanWel-oplossing die de levensduur van vele artikelen zal verlengen. Deze houdt de omstandigheden waarin het product verkeert in de gaten en berekent zo de exacte houdbaarheidsdatum en prijs. Handig en prijsbewust. Want als het product iets ouder is, is de prijs lager. Nog eventjes en het verschijnt ook op de pallets en kratten in Nederland, daarna op afzonderlijke producten.

Nog mooier: in het Huis van de Toekomst staat de rfid-koelkast. Deze scant zelf wat er in zit en berekent wat je ermee kan maken. Mocht je nog dingen nodig hebben, dan wordt dit doorgegeven aan ‘Albert’ en vanzelf geleverd. Niet thuis? Dan is je huis voorzien van een rfid-luik. De bezorger kan het luik openen, legt de spullen erin, het luik controleert of het goede spul is binnengekomen en als jij thuiskomt heb jij alles wat je nodig hebt om een maaltijd op maat te maken. Geen eten om weg te gooien dus en geen overtollig volle planken.   

Ik vind het een prachtig systeem en hoop van harte dat ik ooit mijn eigen kleine bijdrage mag doen aan het afval- en verwerkingsprobleem wat veroorzaakt wordt door die enorme berg voedsel die wij niet nuttigen. De rfid-koelkast en het rfid-luik staan op mijn grote verlanglijst en ik hoop van harte dat ook de supermarkten snel gaan experimenteren met het systeem. Om zo producten wat langer houdbaar te laten zijn en mijn voedseloverschot nog miniemer te maken. Laten we de technologie vooral gebruiken om de problemen op te lossen die van kleine en huishoudelijke aard zijn. Doen we dat met zijn allen, dan gaat de wereld er ook nog een beetje op vooruit…

Advertentie

Over thisisdominique

Happy freestyler in a conceptual world.
Dit bericht werd geplaatst in Health and wellness. Bookmark de permalink .

4 reacties op Voedseloverschot in je koelkast? In de toekomst niet meer!

 1. Claudia zegt:

  Nog een tip: Nooit winkelen als je trek hebt!

 2. marlies zegt:

  ZEKER EEN HKW STUK!

 3. marlies zegt:

  Yo Do!
  Is het wellicht een idee om dit stuk ook te publiceren op hkW?
  Zou je dat leuk vinden?? Mail me ff!

 4. Marieke zegt:

  Haha, da’s een goeie Clau! Dat gaat bij mij altijd mis… :$ Maar die koelkast is zeker weten wel een handig ding!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s