De TV-momenten in mijn leven: CNN’s live-granaten, Mandela en Ajax

Heel veel televisie vind ik net behang. Er zijn maar een paar programma’s op televisie die ik echt wil zien. Zomergasten in komkommertijd en Wintergasten in de donkere dagen van het jaar zijn er twee van. Mensen mogen hun indrukwekkendste televisiemomenten uitkiezen en aan de hand daarvan praten ze over van alles. Het gaat van persoonlijke ervaringen tot en met politieke kleuren en wereldgebeurtenissen. Vandaag vroeg ik me ineens af wat mijn top 3 zou zijn van televisiemomenten. Niet dat iemand ooit zo’n programma met mij gaat maken, maar toch…

 

Op nummer 1 staat met afstand het begin van de Golf Oorlog in 1991. De eerste bommen, midden in de nacht, ik was acht jaar en het ‘CNN-effect’ heeft me nooit meer losgelaten. Live een oorlog verslaan, mijn ouders zetten me voor de televisie en zeiden: let op, dit is wereldgeschiedenis. Of ik dat ook besefte weet ik niet, maar ik weet wel dat het impact had op me. Al die lichtjes die door de lucht schoten en de klap erna. Het enige wat ik wist, was dat het gewoon door en door slecht was, oorlog was fout.

 

Op nummer 2… de vrijlating van Nelson Mandela. Ik kan het me nog herinneren van het Jeugdjournaal, begin jaren ’90, een man die verdwaasd tussen de menigte doorloopt. Pas later begreep ik waarom hij zo blij was en ook waarom hij zo verdwaasd was. Ik vraag me af of iemand hem had verteld dat zijn beelden live de wereld overgingen op het moment dat hij voet aan vaste land zou zetten. Ik vraag me ook af of hij snapte wat al die camera’s daar deden.

 

Op nummer 3 staat iets heel anders. De wedstrijd Ajax-Gremio om de Wereldbeker. Ergens in een ver land en wij stonden met alle leerlingen van het KKC naar een groot scherm te kijken. Een prachtige middag. Iedereen keek en dat was ook de bedoeling. De balustrades van de school waren vol, de aula was een rood-witte menigte. Maar het beeld, dat was de reeks strafschoppen die zo beangstigend was, zo vreselijk spannend. En de school plofte zowat uit elkaar toen ze uiteindelijk wel wonnen.

 

Gek ik wel dat al deze fragmenten uit begin jaren ’90 komen. Alsof er daarna niets meer is gebeurd. Alsof na mijn 15e geen spannende dingen meer op televisie waren. Maar misschien waren het eerste ‘CNN-effect’, de eerste echte grote massale vreugde die ik zag op televisie en zo’n voetbalmoment vol emotie wel de toonzetting van wat nog komen ging. Ontelbare bommen, granaten en knallen, zelfmoordaanslagen en bloed, de verering op tv van mensen die minder hadden geleden dan Mandela, maar zeker wel aan hun eigen persoonsverheerlijking doen of honderden doelpunten die nooit zo belangrijk zijn geweest als die die van de Godenzonen waren.

 

Misschien niet, tot vandaag, de voorbode voor nummer 4 zit er aan te komen. De eerste president van Amerika die volgens de raciale regels van the USA zwart is, wat zal het een memorabel moment zijn, als het zo ver gaat komen. Ondanks dat hij zichzelf geheel terecht niet als zwarte profileert (volgens mij kun je de wereld pas veranderen als je jezelf ziet zoals je wilt dat anderen je zien), zal de rest van de wereld het zich heugen. Ik in ieder geval wel, dan is dat mijn nummer 4.

Advertentie

Over thisisdominique

Happy freestyler in a conceptual world.
Dit bericht werd geplaatst in Media. Bookmark de permalink .

2 reacties op De TV-momenten in mijn leven: CNN’s live-granaten, Mandela en Ajax

  1. Marieke zegt:

    Hee Do, wat een mooie log! En ik ben blij dat er een Ajax-moment tussenzit, al kan ik hem zelf niet meer herinneren… Haha!
     

  2. Dominique zegt:

    Als ik morgen weer even wakker ben zal ik de links van You Tube en dergelijke er eens aan hangen 🙂 Van Ajax heb ik zelfs hele collecties gevonden, ook van toen, toen er nog helemaal nog geen blogs en You Tube waren. De andere onderwerpen zijn gek genoeg iets moeilijker…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s